toggle menu

Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek

Bezoekers zagen jeugdzorgtuchtzaken in na SKJ-datalek

De tuchtzaken die het beroepsregister voor jeugdzorgpersoneel vorige week per ongeluk op de website heeft gezet, zijn hoogstwaarschijnlijk ingezien door enkele bezoekers. Dat is 'erg vervelend', maar de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) heeft vervolgens goed opgetreden, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De SKJ, dat waakt over de deskundigheid van jeugdzorgpersoneel, wil beslissingen in tuchtzaken openbaar maken om ervan te kunnen leren. Maar de testwebsite, met 34 uitspraken waarin de namen van de betrokken werknemers en kinderen nog zichtbaar waren, is donderdag per abuis online gekomen en bleef het hele weekeinde in te zien.

Vertrouwen in register moet ongeschaad blijven

De Jonge heeft geen reden om aan te nemen dat er meer is gelekt of dat zoiets vaker is voorgekomen.  Het datalek is nog niet gedicht. De namen van klagers, beklaagden en kinderen zijn nog steeds te achterhalen. De naam en geboortedatum van kinderen zijn nog steeds zichtbaar in Google wanneer de naam van een ouder in combinatie met 'SKJ' in Google wordt ingetikt. Dat laat RTV Utrecht weten. 

Niettemin is de misstap van de SKJ 'erg vervelend voor gedupeerde betrokkenen' en een 'onwenselijk signaal richting jeugdprofessionals'. De minister wil voorkomen dat het vertrouwen in het register 'wordt geschaad'. Yolande de Best van SKJ meldde eerder dat het niet bekend is van hoeveel klachten de persoonlijke gegevens online gekomen zijn.

Bron: ANP / RTV Utrecht 

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant