'Bezuinig op diabeteszorg, investeer in leefstijlprogramma's'

'Bezuinig op diabeteszorg, investeer in leefstijlprogramma's'

Iedere dag komen er 166 diabetespatiënten bij. Dat hoeft niet zo te zijn, stellen hoogleraren, artsen en (voedings)deskundigen woensdag in een opiniestuk in het NRC. Het is tijd dat het kabinet kiest voor leefstijlinterventie. Zij stellen dat tussen de 30 en 40% van de patiënten medicatievrij kan raken, als zij hun leefstijl aanpassen.

'Diabetes type 2 levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten in Nederland', aldus de schrijvers van het artikel. De directe zorgkosten voor diabetes type 2 zijn volgens hen ongeveer 2 miljard euro, de indirecte kosten kunnen uitkomen op 6 miljard euro. Mensen met diabetes type 2 kunnen te maken krijgen met complicaties en andere aandoeningen zoals  depressie, hart- en vaatziekten, kanker, blindheid, nierziektes en dementie, en patiënten moeten vaker amputaties ondergaan.

'Per jaar 2 miljard bezuinigen'

Het kabinet kan volgens de schrijvers 2 miljard per jaar bezuinigen op diabeteszorg. Zij zijn uitgegaan van de schatting dat 36% van de patiënten door leefstijlverandering zonder medicijnen kan. De ondertekenaars hebben rekening gehouden met de kosten van leefstijlprogramma's.  Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog, Prof. dr. ir. Jaap Seidell, Drs. Tamara de Weijer, huisarts, voorzitter Vereniging Arts & Leefstijl, Wim Tilburgs, ervaringsdeskundige, voorzitter Je Leefstijl Als Medicijn, zijn enkele van de initiatiefnemers.

Radar Extra over cholesterolverlagers

In een tweeluik van Radar Extra over cholesterol gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar de waarheid over cholesterolverlagers. Deel 2 wordt op maandag 20 mei uitgezonden om 20:30 uur op NPO 1. In die uitzending volgt Antoinette mensen met een hoog cholesterol, die onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon wijzigen. Wat voor invloed heeft dit op hun cholesterolwaarden? Lees ook deze tips om te ontpillen.

Ook interessant