toggle menu

Bezuinigingen op AWBZ ophanden

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) wil 800 miljoen euro minder uitgeven aan de AWBZ-hulp. Het kabinet buigt zich vrijdag over haar voorstel voor een pakket maatregelen, bevestigden recentelijk ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

Het gaat bijvoorbeeld om het schrappen van huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD.

Bussemaker trok al eerder aan de bel over de oplopende AWBZ-kosten. Die groei moeten we dempen, aldus de bronnen. De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht in april advies uit, ook voor structurele maatregelen. Die komen vrijdag eveneens aan bod. Zo zinspeelde Bussemaker onlangs op een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle AWBZ-hulp. Nu geldt voor een deel van de hulp, zoals de verpleging en de verzorging, een eigen bijdrage.

Voor deze kabinetsperiode is 2,5 miljard euro uitgetrokken om de stijgende AWBZ-kosten, bestemd voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, op te vangen. Jaarlijks bedragen de uitgaven rond 20 miljard.

VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg vreest dat gezinnen onevenredig hard worden getroffen. Kinderen onder 18 jaar moeten volgens haar voortaan een eigen bijdrage betalen. Voor de VVD is dat plan onbespreekbaar. ,,Het is onbestaanbaar dat gezinnen met een ernstig gehandicapt kind voortaan wel een eigen bijdrage in de AWBZ moeten betalen.''

De SP is mordicus tegen ,,de ontmanteling van de AWBZ''. Fractiewoordvoerster Agnes Kant noemt extra bezuinigingen ,,volstrekt onverantwoord, omdat de kwaliteit van de zorg in bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg nu al tekortschiet''.

Bron: ANP.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant