toggle menu

Bezuinigingen zorgverzekeraars op dure oogbehandelingen kunnen leiden tot blindheid

Bezuinigingen zorgverzekeraars op dure oogbehandelingen kunnen leiden tot blindheid

Mensen met een oogaandoening dreigen slachtoffer te worden van bezuinigingen van zorgverzekeraars op dure behandelingen. Het gaat om ooginjecties die noodzakelijk zijn voor patiënten met netvliesafwijkingen.

Door het onthouden van de juiste behandeling, dreigen duizenden mensen hun gezichtsvermogen te verliezen, waarschuwen onder meer het Oogfonds, Diabetesvereniging Nederland en seniorenorganisatie KBO-PCOB.

'Bezuinigingen onverantwoord'

De belangenclubs noemen de bezuinigingen onverantwoord. 'De goedkopere middelen werken bij een deel van de patiënten niet waardoor duurdere middelen de enige effectieve behandeling zijn', zegt Heleen Schoots van patiëntenorganisatie MaculaVereniging.

Doordat zorgverzekeraars het gebruik willen beperken, wordt het volgens de belangenclubs voor oogartsen onmogelijk de geldende richtlijnen voor behandeling te volgen.

Jaarlijks ongeveer 235.000 behandelingen met ooginjecties

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 235.000 behandelingen met ooginjecties gedaan bij ruim 50.000 personen met netvliesafwijkingen. 'Oogartsen schatten dat ongeveer 30 procent van deze patiëntengroep de duurdere ooginjectie nodig heeft. Door het onthouden van de juiste behandeling, verliezen duizenden mensen het gezichtsvermogen. De maatschappelijke gevolgen zijn groot: verlies van zelfstandigheid, verlies van werk en hoge kosten voor begeleiding, hulpmiddelen, revalidatie en verpleeghuiszorg', zegt Schoots.

De organisaties roepen zorgverzekeraars, ziekenhuizen, oogklinieken en overheid op om snel tot 'duidelijke afspraken te komen in het belang van de patiënt.'

Bron: ANP

Ook interessant