toggle menu

'Bijna elke patiënt geeft toegang tot dossier'

'Bijna elke patiënt geeft toegang tot dossier'

98 procent van de patiënten die zijn gevraagd om hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), gaat daarmee akkoord. Dat meldt Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) woensdag. Het LSP is de vervanger van het elektronisch patiëntendossier.

Het LSP is geen grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen in kunnen zien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts en apotheek, benadrukt VZVZ.

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn. Volgens patiëntenfederatie NPCF wordt informatie in het LSP versleuteld en gaan zorgverleners in het LSP werken met een persoonlijk pasje met een pincode. Zo is duidelijk welke zorgverlener inlogt. Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren.

Voorlopig moeten mensen nog een schriftelijke aanvraag indienen als ze willen weten wie hun dossier heeft ingezien. Medio 2013 moet dat ook digitaal mogelijk worden. De bedoeling is dat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen de gegevens van een patiënt kunnen inzien, als die patiënt toestemming heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling. Later moeten dat meer zorgverleners worden.

De eerder genoemde 98 procent betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. 'Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent.' Volgens Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt. 'We krijgen momenteel zo'n 10.000 aanmeldingen per week.' Een maand geleden waren er dat er zo'n 20.000. 'Veel patiënten die het verzoek krijgen, reageren verbaasd omdat ze dachten dat hun gegevens allang gedeeld werden door verschillende zorgverleners.'

Als een patiënt toestemming geeft, kunnen de huisarts, huisartsenpost en apotheken in de regio -landelijk is vooralsnog uitgesloten- zijn gegevens voortaan inzien als dat nodig is. In de tweede helft van volgend jaar komen daar ook alle ziekenhuizen in Nederland bij, tenzij de patiënt aangeeft dat alleen door hem geselecteerde ziekenhuizen dat mogen.

Bron: ANP

Ook interessant