toggle menu

Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering

Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt is in vijf jaar met ruim een vijfde (22 procent) toegenomen tot 298.000.

Jongeren, mannen, mensen met lage inkomens, ontvangers van een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen zijn vaker wanbetaler dan gemiddeld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Wanbetaler

Eind vorig jaar stond 1 op de 45 volwassenen te boek als wanbetaler. Dit zijn mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. In 2010 liep 1 op de 53 fors achter met het betalen van de zorgpremie.

Premie

Bij jongeren tot 35 jaar heeft 1 op de 29 al minstens een half jaar de premie niet betaald, bij de 65-plussers is dit 1 op de 250. Opvallend is ook dat vrouwen veel minder vaak wanbetaler zijn dan mannen: 1 op de 59 vrouwen vergeleken met 1 op de 37 mannen.

Lagere inkomens

Volgens het statistiekbureau hebben wanbetalers veel lagere inkomens dan mensen die de zorgpremie wel betalen. Zo verdient de laatste groep gemiddeld 25.000 euro per jaar, bij wanbetalers is dit ongeveer 16.000 euro. Onder de mensen met een inkomen lager dan 16.000 euro is 1 op de 18 wanbetaler. Bij mensen in de bijstand gaat het zelfs om 1 op de 7.

Allochtonen

Het CBS constateert ook dat jongere allochtonen bijna drie keer zo vaak betalingsachterstanden hebben vergeleken met autochtone jongeren. Onder Antillianen (1 op de 7) is het aandeel wanbetalers is het hoogst, gevolgd door Surinamers (1 op de 12).

Update 16 oktober, 11:01 uur: Wat gebeurt er met wanbetalers zorgpremie?

Iemand die blijft weigeren te betalen wordt na een half jaar door de zorgverzekeraar overgedragen naar het Zorginstituut om de incassoprocedure over te nemen. De premie wordt dan ingehouden op het inkomen.

Voor wanbetalers is dit een zeer ongunstige regeling. Het instituut legt niet alleen beslag op de maandelijkse zorgpremie, maar legt ook een forse boete op. In totaal wordt er 140 euro per maand ingehouden. Pas als de schuld volledig is afgelost kunnen mensen weer uit deze regeling. Wanbetalers blijven in deze periode wel gewoon verzekerd bij hun huidige zorgverzekeraar.

Bij de een duurt het langer dan de ander om uit de regeling te komen. Volgens het Zorginstituut wordt bij zo'n 100.000 mensen al vier tot vijf jaar op deze manier de premie geïnd. Meer dan 200.000 wanbetalers zitten 'slechts' enkele maanden bij het Zorginstituut.

Voordat slechte betalers worden aangemeld bij het instituut proberen zorgverzekeraars eerst zelf de premie te innen. Dat begint met een vriendelijk verzoek. Daarna volgt een aanmaning. Daarbij wordt ook meteen een betalingsregeling aangeboden. Na twee maanden valt dezelfde betalingsherinnering nog een keer op de mat. De laatste aanmaning wordt na vier maanden verstuurd met de waarschuwing over de gevolgen het Zorginstituut.

Update 16 oktober, 11:13 uur: Minister Schippers spreekt van een hardnekkig probleem

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) spreekt van een hardnekkig probleem. Toen het ziekenfonds nog bestond, was het percentage wanbetalers net zo hoog, aldus de minister. 'We proberen met verzekeraars, gemeenten en schuldsanering maatregelen te nemen om het net te laten sluiten rond mensen die niet betalen', zegt Schippers. Zij vindt het belangrijk dat iedereen zorgpremie betaalt. 'We brengen het met elkaar op en we maken er ook allemaal gebruik van als het nodig is. Het is onacceptabel als mensen zich daaraan onttrekken.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant