Bijna nergens meer Bart Smit-bonnen verzilveren door faillissement Intertoys

Bijna nergens meer Bart Smit-bonnen verzilveren door faillissement Intertoys

Door het faillissement van speelgoedwinkelketen Intertoys is het erg lastig geworden om cadeaubonnen van Bart Smit in te leveren. Eerder kon je deze bonnen nog kwijt bij de winkels van Intertoys.

'Het is voor klanten heel vervelend, maar het is even niet anders', laat een woordvoerder van Intertoys weten. 'Het heeft te maken met een aparte registratie.'

Omzetting Bart Smit naar Intertoys

Sinds de omzetting van Bart Smit naar Intertoys in het eerste kwartaal van 2018 zijn er nog enkele Bart Smit winkels open. De woordvoerder van Bart Smit verwacht daarom dat er niet veel van deze cadeaukaarten meer in omloop zijn.

Alleen nog in Belgische winkels

Voor mensen die thuis nog een oude cadeaukaart hebben liggen, is er nog de mogelijkheid om naar België te gaan. 'Daar accepteren ze ook nu nog de Nederlandse Bart Smit-bonnen, maar ik weet niet hoe het is als de Belgische winkels zijn verkocht', aldus een woordvoerder. Intertoys is momenteel bezig met de verkoop van de winkels in België.

Het is niet gebruikelijk dat cadeaubonnen na een faillissement nog kunnen worden ingeleverd. 'Meestal zijn ze meteen ongeldig', laat de woordvoerder nog weten. 'Eigenlijk kan dat helemaal niet meer bij een faillissement, maar wij vinden dit wel zo eerlijk naar onze klanten toe, zien het als een gebaar.' 

1 miljoen eruo aan Intertoys-bonnen in omloop

De cadeaubonnen van de Intertoys kunnen nog tot zondag 24 februari worden ingeleverd en er is nog voor ongeveer een miljoen euro aan cadeaukaarten in omloop. Dit meldt AD.

Het grootste deel van de cadeaukaarten is inmiddels verzilverd, maar naar schatting staat er nog rond de miljoen euro uit op de niet ingeleverde kaarten. Hoeveel kaarten het precies zijn kan Intertoys niet zeggen. 'Wij kennen enkel het totale bedrag. Het gaat in elk geval gemiddeld om kleine bedragen per kaart.' Er moeten daarom nog tienduizenden kaarten met saldo in omloop zijn. Waarschijnlijk nog meer.

Betere bescherming van de klant

VVV Cards, uitgever van onder meer de VVV Cadeaukaart, dringt aan op een betere bescherming van consumenten bij faillissementen van winkels.

Wanneer bedrijven cadeaukaarten uitgeven, is de consument vaak niet beschermd tegen faillissementen. Vandaar dat VVV Cards ervoor pleit dat cadeaukaart-tegoeden buiten de boedel worden geplaatst zodat de consument niet de dupe wordt bij de teloorgang van een winkelketen.

Lees ook: Intertoys failliet, mogelijkheden voor doorstart worden onderzocht

Bron: NU.nl / ANP

Ook interessant