toggle menu

Bijstandsgerechtigden krijgen geld zonder tegenprestatie

Bijstandsgerechtigden krijgen geld zonder tegenprestatie

Utrecht en Tilburg zijn van plan 'gratis geld' te geven aan bijstandsgerechtigden. Ze beginnen met een experiment met een zogeheten basisinkomen, een maandelijks inkomen van de staat zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, schrijft het Financieele Dagblad.

De gemeenten vinden dat de huidige bijstandsregels niet werken. Zo zouden verplichte re-integratietrajecten niet goed passen bij de deelnemers en kost de handhaving gemeenten veel tijd en geld.

Utrecht wil met het experiment na de zomer vooral kijken of dat beter kan en zegt niet als 'ultiem doel' een basisinkomen na te streven, 'maar de erg bureaucratische regels in de bijstand te vereenvoudigen'. Staatssecretaris Jetta Klijnsma moet toestemming geven voor de proef.

Indelen drie groepen voor experiment

Als Klijnsma toestemming geeft, wil de gemeente Utrecht alle bijstandsgerechtigden oproepen om mee te werken aan de proef. Er wordt dan een indeling gemaakt van drie groepen mensen. Voor de eerste groep blijft het strenge regime gelden en heeft de groep sollicitatieplicht. De mensen in de tweede groep krijgen bonussen als ze een baan krijgen. De derde groep behoudt het basisinkomen bij het vinden van werk. De Utrechtse projectleider is benieuwd: 'Gaan ze meer of minder werken, of vrijwilligerswerk doen?'

Zelf een plan maken

De gemeente Tilburg wil ook experimenteren met de bijstand. 'Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?', aldus een ambtenaar in het Financieele Dagblad. 'Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus.'

Andere steden denken over hervorming van de bijstand, zoals Groningen, Maastricht, Enschede, Gouda, Nijmegen, en Wageningen.

Bron: ANP MediaWatch / Financieele Dagblad / NOS

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant