toggle menu

Bijwerkingen? Meld ze

Bijwerkingen? Meld ze

Zelfzorggeneesmiddelen, zoals ibuprofen en hoestdrank, moeten veilig zijn. Het is daarom belangrijk dat bijwerkingen goed gemonitord worden. Om meer mensen hiervan bewust te maken, en om ze aan te zetten bijwerkingen daadwerkelijk te melden, is deze week een voorlichtingscampagne van start gegaan.

De voorlichtingscampagne loopt van 10 tot en met 22 juni en is een initiatief van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb en tweeduizend drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Lareb geeft bijscholing aan de drogisten om deze zo goed mogelijk voor te bereiden op vragen van klanten over bijwerkingen en het melden hiervan. Daarnaast worden mensen met flyers en posters van de actie op de hoogte gesteld.

Zelfzorg zonder recept

De campagne richt zich niet op de bijwerkingen van zogeheten receptgeneesmiddelen, voorgeschreven door een arts, maar op zelfzorggeneesmiddelen en andere gezondheidsproducten. Deze middelen kan iedereen zonder tussenkomst van een dokter aanschaffen.

Nieuwe bijwerkingen

Een bijwerking is een ongewenst effect van een geneesmiddel of gezondheidsproduct. Het gaat hierbij vaak om milde bijwerkingen, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Doordat geneesmiddelen uitgebreid worden onderzocht voordat ze op de markt komen, zijn de meeste bijwerkingen bekend. Deze staan vermeld in de bijsluiter.

Toch kan het voorkomen dat iemand andere bijwerkingen ondervindt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een bijwerking optreedt wanneer het middel niet volgens de voorschriften wordt gebruikt. Of door een wisselwerking met een ander middel.

Online melden

Wanneer gebruikers bijwerkingen melden, vergroot dat het inzicht van Lareb in de veiligheid van het geneesmiddel. Aan de hand van binnengekomen informatie kan het bijwerkingencentrum bijvoorbeeld een onderzoek starten.

Heb je klachten waarvan je vermoedt dat die komen door het medicijn dat je slikt, dan kun je deze melden via www.mijnbijwerking.nl. Oók als het een bijwerking is die in de bijsluiter beschreven staat; deze informatie is belangrijk voor Lareb om een compleet beeld van de bijwerkingen te verkrijgen.

Meer meldingen nodig

Sinds de vorige actie, eind 2013, is het aantal bijwerkingen dat wordt gemeld verdubbeld: van 40 naar 80 meldingen in een half jaar. Toch is dat nog altijd niet genoeg, wat Lareb betreft. Het bijwerkingencentrum roept mensen dan ook op om elk vermoeden van een bijwerking te melden.

Bron: Lareb / TROS Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant