toggle menu

Bijwerkingen schildklierpil blijven raadsel

Bijwerkingen schildklierpil blijven raadsel

Het is nog altijd een raadsel waarom meer patiënten last van bijwerkingen hebben van het medicijn Thyrax sinds de verpakking is veranderd van een glazen pot naar een doordrukstrip.

Patiënten die het middel tegen een te trage schildklierwerking gebruiken krijgen vooral last van hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn. Dat blijkt uit een analyse van ruim 1800 klachten door het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Schildklierhormoon

De meeste bijwerkingen houden volgens Lareb verband met een te snel werkende schildklierhormoon, maar een deel ook met een vertraagde werking van de schildklier. Door de klachten hebben veel van de betreffende patiënten de huisarts (79 procent), specialist (55 procent), apotheker (58 procent) of fysiotherapeut (30 procent) bezocht. Bij ongeveer de helft van hen is het gebruik van Thyrax aangepast.

Lareb liet in november vorig jaar al weten opmerkelijk veel klachten te krijgen nadat de verpakking van het medicijn was aangepast.

Onderzoek

Fabrikant Aspen Pharma kondigde destijds een onderzoek aan hiernaar, op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De uitkomst hiervan wordt later deze maand verwacht.

Het bedrijf stuurde eerder dit jaar al een brief naar patiënten om extra op de bijwerkingen te wijzen. De klachten worden volgens de fabrikant mogelijk verklaard doordat de tabletten in de strip minder gevoelig zijn voor omgevingsfactoren die de actieve stof kunnen afbreken. Daardoor hebben de pillen wellicht een sterkere concentratie.

Symptomen

Artsen en apothekers werden eind vorig jaar opgeroepen alert te zijn op symptomen van een te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed zoals overmatig zweten en hoofdpijn.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant