'Bingewatchen slecht voor kwaliteit nachtrust'

'Bingewatchen slecht voor kwaliteit nachtrust'

Een avond online afleveringen van een serie kijken is niet goed voor de nachtrust. De mentale opwinding die dit zogeheten bingewatchen met zich meebrengt zorgt voor een minder goede slaap. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Liese Exelmans van de Universiteit Gent.

Acht op de tien jongvolwassenen bingewatchen regelmatig en een op de vijf zelfs meerdere keren per week. Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie slechter slaapt dan leeftijdsgenoten zonder 'serieverslaving'.

Betrokken bij personages en verhaallijnen

Fans van series als Breaking Bad of House of Cards raken echt betrokken bij de personages en verhaallijnen. Omdat elke aflevering met een cliffhanger eindigt, is de verleiding groot om nog een aflevering mee te pakken.

'Probleem niet slaapduur, maar kwaliteit nachtrust'

'Het probleem ligt niet bij de slaapduur', zegt Exelmans. 'De kwaliteit van de nachtrust is wél beduidend slechter.' Bingewatchers kunnen volgens haar vaak moeilijker in slaap vallen en krijgen soms te kampen met vermoeidheid of zelfs slapeloosheid. Het advies is om na een seriemarathon even te ontspannen. 'Zelfs een halfuurtje gewoon tv-kijken kan helpen', aldus Exelmans. 'Maar minder bingewatchen is natuurlijk de meest efficiënte oplossing.'

Voor het onderzoek werden 423 jongeren tussen 18 en 25 jaar bevraagd over hun kijkgedrag en slaapkwaliteit.

Bron: ANP

Ook interessant