toggle menu

'Binnen 3 jaar geen nieuwe gasgestookte cv-ketels meer'

'Binnen 3 jaar geen nieuwe gasgestookte cv-ketels meer'

Als het aan een groot aantal organisaties ligt, kunnen woningeigenaren hun oude cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar vervangen door een waterpomp of een ander duurzaam alternatief zoals een hybride cv-systeem. De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat in een reactie weten 'niet zo enthousiast' te zijn over het plan.

Daarvoor pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace.

Sneller verduurzamen

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen. Zo moet het realiseren van het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Vraag naar gas verminderen

Ook in politiek Den Haag wordt nagedacht over het flink verminderen van de vraag naar gas. Eind vorig jaar stelden regeringspartijen CDA en D66 dat de gasgestookte cv-ketel moet worden uitgebannen en dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan moet maken om de gasketel 'uit te faseren'.

Kosten moeten omlaag

Om te komen tot het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn er nog wel een aantal hordes om te nemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen, die nu nog een stuk hoger liggen dan voor de traditionele cv-ketel, omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn, moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

Vervangen niet overal mogelijk

Overigens zal het niet overal lukken om de traditionele cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een hybride cv-systeem, erkent de woordvoerder. 'Als het ergens niet kan, dan kan het gewoon niet. Dan moeten we er iets anders voor verzinnen, zoals toch een cv-ketel. Of een andere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met een zonneboiler.'

Zorgen over kosten voor consument

De VEH maakt zich ondertussen zorgen over de kosten voor de consument en vindt ook dat 'de totale integraliteit' ontbreekt. 'Er moet worden gekeken hoe de consument kan worden bewogen de beste maatregelen te nemen voor vergroening of verduurzaming van de woning. Dit plan is veel te geïsoleerd', aldus een woordvoerder. In sommige gevallen zal het bijvoorbeeld veel meer lonen om de woning beter te isoleren, zegt ze. 'De consument kan zijn geld maar één keer uitgeven.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant