toggle menu

BKR: aantal wanbetalers stabiel

Ondanks de financiële crisis heeft het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel het aantal wanbetalers in 2008 en de eerste maanden van dit jaar niet zien toenemen. Dat heeft directeur Peter van den Bosch gezegd in een interview met het ANP. ,,Het aantal is stabiel, er zijn geen oplopende achterstanden. Het is niet zo dat grote groepen ineens slechter betalen'', aldus de directeur, die sinds begin april aan het roer staat bij het BKR.

Volgens Van den Bosch kan dat beeld nog wel veranderen. ,,Bij een verdieping van de recessie kan ieder weldenkend mens concluderen dat veel meer gezinnen in de financiële problemen komen. Dat dit uiteindelijk ook impact zal hebben op het aantal mensen dat zijn leningen kan terugbetalen, lijkt me een hele logische conclusie.''

Uit het jaarverslag van BKR blijkt dat er vorig jaar 11,2 miljoen mensen geregistreerd stonden, bijna 400.000 mensen meer dan in 2007. De ruim 11 miljoen ingeschrevenen hebben samen 14,6 miljoen lopende kredieten en 9,3 miljoen afgelopen kredieten op hun naam staan. Dat betekent in beide gevallen een lichte toename ten opzichte van 2007.

BKR, vaak kortweg Tiel genoemd, informeert 213 aangesloten organisaties over kredieten en mobiele telefoonabonnementen die consumenten al hebben afgesloten. De organisatie geeft geen informatie over zaken zoals huurschulden, boetes of belastingschulden.

De deelnemers raadpleegden de gegevens van het BKR in 2008 meer dan 21 miljoen keer, ongeveer net zo vaak als in het jaar ervoor. De bij het BKR aangesloten organisaties zijn onder meer banken, financieringsmaatschappijen, thuiswinkelorganisaties, creditcardbedrijven en aanbieders van mobiele telefonie.

Consumenten kunnen hun eigen gegevens opvragen voor een bedrag van 4,50 euro. Ongeveer 113.000 mensen deden dat in 2008 tegen bijna 124.000 in 2007. Vaak doen zij dat om te achterhalen waarom een bepaalde financieringsovereenkomst is afgewezen. De daling van het aantal verzoeken kan er volgens Van den Bosch op duiden dat er minder kredieten worden verstrekt.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant