BKR-registratie voor telefoon op afbetaling

BKR-registratie voor telefoon op afbetaling

Mobiele telefoons op afbetaling gelden met ingang van 1 januari als kredieten, die vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Valt zo'n lening hoger uit dan 250 euro, dan moet die vanaf 1 mei bovendien worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat meldde de financiële toezichthouder maandag. Tot nu toe werden toestellen op afbetaling meestal aangeboden in combinatie met een abonnement voor een vast bedrag per maand.

Aanbieders moeten kredietwaarschuwing geven

Voortaan moeten de leenkosten evenwel apart worden vermeld. Daarnaast moeten aanbieders kredietwaarschuwingen (geld lenen kost geld) opnemen in reclame-uitingen. De strengere regels moeten voor consumenten beter inzichtelijk maken hoe veel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Beschermen tegen hoge schulden

Daarnaast beschermen de nieuwe regels consumenten tegen te hoge schulden. Bij een telefoonkrediet vanaf 250 euro zijn aanbieders namelijk verplicht te controleren of de klant de kosten ervan wel kan dragen, onder meer via toetsing bij het BKR.

Invloed op leenbedrag

Klanten moeten dan onder meer hun inkomen opgeven voor ze een telefoon op afbetaling kunnen kopen. De lening wordt bovendien geregistreerd bij het BKR. Dat kan invloed hebben op hoeveel iemand kan lenen, en dus ook op bijvoorbeeld de maximale hypotheek om een huis te kopen.

Rente telefoonkrediet

De rente en overige kosten die telecomaanbieders voor een telefoonkrediet in rekening mogen brengen, zijn aan een wettelijk maximum gebonden. Als de klant bij aankoop van een toestel verplicht is een abonnement af te sluiten, dan is sprake van koppelverkoop. Dan mogen helemaal geen rente of andere kosten worden gerekend.

Bron: ANP

Ook interessant