Blinden blijven tobben met ov-kaart

Blinden blijven tobben met ov-kaart

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) 'betreurt oprecht' dat het zo lang duurt voordat er een definitieve oplossing is voor de problemen die blinden en slechtzienden ondervinden bij het reizen met de ov-chipkaart. Maar volgens haar is al een groot deel van de problemen opgelost.

'Heel veel kleine problemen zijn opgelost, wel 80 of 90 procent', zei ze donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Ze gaat snel overleggen met belangenorganisatie Oogvereniging en het ROVB (Regionaal Openbaar Vervoer Beraad) in de hoop een korte- en langetermijnoplossing te vinden.

Alle partijen in de Kamer willen eigenlijk dat er onmiddellijk een oplossing komt voor de problematiek. Over de kwestie wordt al meer dan 2 jaar gesproken. Visueel gehandicapten hebben onder meer problemen met het opladen van een ov-chipkaart.

Duco Hoogland van de PvdA riep de bewindsvrouw op 'een deadline' te stellen voor het vinden van een oplossing. 'Laten we dit regelen', zei Betty de Boer van de VVD. Eric Smaling (SP) sprak van een 'zeer onwenselijke situatie', terwijl Sander de Rouwe (CDA) een 'klemmend beroep' op de staatssecretaris deed om de kwestie eindelijk uit de wereld te helpen.

Veel partijen pleitten ervoor dat blinden en slechtzienden achteraf kunnen betalen voor een reis. Maar zover kon Mansveld niet gaan. Een aantal oplossingen is gewoon nog niet technisch haalbaar en het vinden van slimme ICT-oplossingen kost gewoon tijd, zei ze.

De ChristenUnie en het CDA menen dat achteraf betalen wel degelijk mogelijk is. Volgens Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft het meer te maken met 'onwil' van partijen. Ze riep de staatssecretaris op een vuist te maken tegen de vervoerders. Volgens Mansveld is reizen op rekening echter ook niet de oplossing voor alles omdat er dan ook nog moet worden ingecheckt.

Bron: ANP

Ook interessant