Blok wil tijdelijke huurcontracten voor starters

Blok wil tijdelijke huurcontracten voor starters

Minister Stef Blok (Wonen) wil tijdelijke huurcontracten voor starters, jongeren en grote gezinnen. Een wetsvoorstel daartoe staat voor vandaag op de agenda van de ministerraad, schrijft de Telegraaf.

Het wetsvoorstel moet de doorstroming en wachtlijsten van starters, jongeren en grote gezinnen op de huurmarkt te verbeteren. Blok heeft eerder al aangegeven dat hij het huurrecht flexibeler wil maken. Nu genieten huurders veel bescherming met onder andere enkel huurcontracten voor onbepaalde tijd.

Zijn plannen moeten ertoe leiden dat mensen eerder een huurwoning krijgen, maar die niet onder alle omstandigheden decennialang kunnen blijven bezetten. De contracten zouden volgend de NOS moeten gelden voor maximaal vijf jaar. Jongeren moeten verhuizen na een bepaalde leeftijd en starters zodra hun inkomen boven een bepaalde grens is gestegen. Grote gezinnen moeten uit een grote woning zodra de kinderen de deur uit zijn en de ouders ook met een kleinere huurwoning toe kunnen.

Het wetsvoorstel van Blok is een uitwerking van de afspraken die het kabinet ruim een jaar geleden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maakte in het woonakkoord.

Bron: ANP / NOS

Ook interessant