Blokhuis wil baby's op spierziekte SMA screenen met hielprik

Blokhuis wil baby's op spierziekte SMA screenen met hielprik

Baby's moeten in de toekomst door middel van de hielprik worden gescreend op de ziekte spinale spieratrofie (SMA). Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorbereidingen te treffen om de hielprikscreening uit te breiden.

De Gezondheidsraad adviseerde Blokhuis afgelopen zomer met de hielprik op SMA te controleren. 'Voordeel is dat kinderen met de ernstigste varianten van de ziekte dan behandeld kunnen worden voordat ze symptomen ontwikkelen', schreef de Gezondheidsraad toen.

Ernstige spierziekte

SMA is een spierziekte, die tot verlamming en de dood kan leiden. Momenteel wordt de ziekte pas vastgesteld als een kind symptomen heeft. Schade die dan al is aangericht, is onomkeerbaar. Door te screenen met de hielprik, kunnen patiëntjes worden behandeld voordat hun zenuwstelsel beschadigd raakt. De ziekte is zeldzaam: jaarlijks worden zo'n vijftien jonge kinderen door SMA getroffen, aldus de Gezondheidsraad.

Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat het RIVM eind volgend jaar duidelijk kan maken wat er voor nodig is om SMA in de screening op te nemen, en wanneer dat kan gebeuren.

Hielprik

Met de hielprik worden baby's in de eerste week na de geboorte gescreend op 22 ernstige aandoeningen, waaronder taaislijmziekte. De komende jaren komen daar nog een tiental aandoeningen bij, waaronder SMA.

Dokters van Morgen

Dokters van Morgen besteedde eerder aandacht aan de spierziekte SMA. De vierjarige Ruben begon met kruipen, optrekken en uiteindelijk ook met lopen achter een karretje. Maar los lopen ging niet, hij leek door zijn beentjes te zakken. Bekijk het hele verhaal van Ruben via onderstaande link. In de video zie je wat de spierziekte inhoudt.

Zorg.nu: Ruben (4) heeft SMA en groeit 'normaal' op dankzij nieuw middel

Bron: ANP

Ook interessant