BMW-rijders betalen meeste autopremie, Toyota goedkoopst om te verzekeren

BMW-rijders betalen meeste autopremie, Toyota goedkoopst om te verzekeren

De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt erg af van welk type auto je hebt. Voordat je een voertuig aanschaft is het dus verstandig om te weten dat je keuze invloed heeft op hoeveel je kwijt bent aan autopremie. 

Uit een analyse van vergelijkingssite Independer blijkt dat de autopremie in 2020 voor BMW-rijders het hoogst was; die waren gemiddeld 1352,06 euro kwijt. Het verschil is enorm met autobestuurders van een Toyota-voertuig, waar de gemiddelde autopremie met 728,26 euro het goedkoopst was. 

Luxe auto verzekeren is duurder

Verzekeraars bepalen de premie op basis van het risico dat je schade maakt. Hierin spelen factoren mee als leeftijd, rijervaring en aantal schadevrije jaren. De premie wordt ook hoger als het risico op dure reparaties hoger is, wat het geval is bij luxere auto's. Vandaar dat je bijvoorbeeld bij een BMW gemiddeld meer premie betaalt dan bij een Toyota. 

'Een dure, snelle auto met veel pk is duurder om te verzekeren dan een boodschappenwagentje', zegt expert autoverzekeringen Suzan Samson van Independer. 'Maar een jong iemand met weinig rijervaring betaalt voor dezelfde luxe auto meer premie dan een ouder iemand met veel schadevrije jaren.'

Radar schreef eerder een artikel over het afsluiten van een autoverzekering als je een jonge of onervaren bestuurder bent

Dit waren de duurste en goedkoopste autopremies

Naast dat voor BMW-rijders de premie in 2020 het hoogst was, kregen ze ook met de grootste stijging te maken ten opzichte van het jaar ervoor. Ze betaalden gemiddeld 8,1 procent meer premie. Voor eigenaren van een Renault steeg de premie met 3,4 procent het minst. 

Bekijk hieronder de jaarlijkse premie en de procentuele stijging ten opzichte van 2019, op basis van de vergelijking van Independer. 

  • BMW: 1352,06 euro - 8,1 procent
 stijging
  • Volkswagen: 1080,62 euro - 3,5 procent
 stijging
  • Volvo: 998,31 euro - 4,6 procent
 stijging
  • Opel: 823,26 euro - 7,6 procent
 stijging
  • Peugeot: 795,82 euro - 5,6 procent
 stijging
  • Fiat: 783,40 euro - 5,6 procent stijging
  • Ford: 781,46 euro - 4,8 procent
 stijging
  • Renault: 757,02 euro - 3,4 procent stijging
  • Citroen: 731,81 euro - 6,2 procent
 stijging
  • Toyota: 728,26 euro - 4,9 procent stijging


*Deze analyse is gebaseerd op de tien automerken die het meest werden vergeleken op de site van Independer.

Het is overigens moeilijk te voorspellen hoe hoog de autopremies in de toekomst zullen zijn. 'Dat is koffiedik kijken. Door verbetering van datasystemen kunnen verzekeraars de premie wel steeds nauwkeuriger bepalen, die wordt dus steeds preciezer', zegt Samson.

Ook interessant