Boeing 737 MAX blijft in Groot Brittanië aan de grond

Boeing 737 MAX blijft in Groot Brittanië aan de grond

Groot-Brittannië houdt vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX nu ook aan de grond. De Britse luchtvaartautoriteit weert het toestel tevens uit haar luchtruim in verband met de recente crash van een 737 MAX in Ethiopië.

In steeds meer landen groeit het wantrouwen en moet het toestel aan de grond blijven. Eerder deden onder meer China, Singapore, Australië, Zuid-Korea en Oman dat al. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg bereidt de Europese luchtvaartautoriteit EASA eveneens een ban voor de hele EU voor. Ook hebben diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Norwegian Air, besloten voorlopig niet meer met een 737 MAX te vliegen.

Software-update van Boeing

Het gaat om de tweede dodelijke crash in korte tijd. Een ongeluk met hetzelfde type toestel vond afgelopen oktober in Indonesië plaats. Boeing heeft al aangekondigd nu een software-update door te voeren bij het vliegtuig. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA sprak overigens wel zijn vertrouwen uit in de 737 MAX en verklaarde het toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer luchtwaardig.

In Nederland vliegt TUI met de Boeing 737 MAX. 'We zijn op de hoogte van de berichten in de media dat de Civil Aviation Authority (CAA) in het Verenigd Koninkrijk heeft bepaald alle Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond te houden', zegt een woordvoerster. 'We evalueren deze nieuwe feiten en kunnen op dit moment geen nadere informatie geven. Zodra meer bekend is zullen wij dit kenbaar maken.'

Update: Boeing 737 MAX blijft ook in Duitsland en Frankrijk aan de grond

Na Groot-Brittannië hebben ook Duitsland en Frankrijk besloten dat er voorlopig niet meer mag worden gevlogen met de Boeing 737 MAX. Dat hebben de desbetreffende autoriteiten laten weten.

In steeds meer landen groeit het wantrouwen en moet het toestel aan de grond blijven. Zo zijn het Britse en Ierse luchtruim ook al gesloten voor de 737 MAX. Eerder deden onder meer China, Singapore, Australië en Zuid-Korea dat al. Ook hebben diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Norwegian Air, TUI en Turkish Airlines, besloten voorlopig niet meer met een 737 MAX te vliegen.

De Nederlandse luchtvaartautoriteit is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die heeft volgens een woordvoerster nog geen besluit genomen over de kwestie.

Update: Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant