Boeken met complottheorieën niet meer verkrijgbaar bij bol.com

Boeken met complottheorieën niet meer verkrijgbaar bij bol.com

Boeken waarin complottheorieën uit de doeken worden gedaan, zijn tijdelijk niet meer verkrijgbaar bij bol.com. Dat laat het bedrijf aan RTL Z weten. Zo worden onder andere boeken over de 'QAnon-theorie' tijdelijk niet meer verkocht.

Het gaat bijvoorbeeld om het boek QAnon, An Invitation to the Great Awakening. In dat boek wordt - zonder bewijs - beschreven hoe een internationaal pedofielennetwerk de touwtjes in handen zou hebben op het wereldtoneel. Sinds donderdagmiddag is dat boek niet meer te koop bij bol.com. 

'De boeken zijn nu tijdelijk offline gehaald, zodat we er zelf even goed naar kunnen kijken, zodat we experts om advies kunnen vragen en zodat we een goed label kunnen formuleren indien nodig', laat een woordvoerder van bol.com weten. 

Boek dat ernst coronacrisis in twijfel stelt, is verwijderd

Een ander voorbeeld is een boek van de Nederlandse schrijver Robin de Ruiter. In 'Coronacrisis: het einde van ons individueel zelfbeschikkingsrecht is nabij' trekt hij de ernst van het coronavirus in twijfel.

De Ruiter suggereert dat het virus de opmaat is naar de vestiging van een nieuwe wereldorde, onder leiding van een leider waaraan de hele wereld is onderworpen.

Verwijderen boeken ongebruikelijk bij bol.com

Het verwijderen van boeken is niet gebruikelijk bij bol.com. De webwinkel vindt de vrijheid van meningsuiting namelijk een groot goed. 'Toch kan het bij hoge uitzondering voorkomen dat we besluiten boeken niet te verkopen of offline te halen. Dit geldt voor boeken die aanzetten tot discriminatie of haat, of anderszins onwenselijk zijn', stelt de woordvoerder. 

Bij andere onderwerpen weegt de webwinkel telkens af of het nodig is om het boek te verwijderen. Die boeken kunnen van een speciaal label worden voorzien. 

Bron: ANP MediaWatch / RTL Z

Ook interessant