'Boete voor NS en ProRail bij vertraging moet worden gehandhaafd'

'Boete voor NS en ProRail bij vertraging moet worden gehandhaafd'

De Tweede Kamer wil dat de boete voor de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail bij vertragingen wordt gehandhaafd. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) moet de bedrijven aan strenge prestatieafspraken houden, meldt het AD. Van Veldhoven meldde eerder per brief dat treinen vaker te laat mogen rijden zonder dat er een boete volgt.

De commissie Infrastructuur en Waterstaat in de Tweede Kamer wil dat de staatssecretaris deze versoepeling niet uitvoert en roept Van Veldhoven in een brief op het beleid terug te draaien.

De regels voor vertragingen worden in 2018 versoepeld als NS en ProRail in de problemen komen met hun punctualiteit door de invoering van de nieuwe tienminutentrein. Op enkele trajecten zal zes keer per uur een intercity gaan rijden. Vanwege de 'kwaliteitssprong' voor de reiziger vindt Van Veldhoven de veranderde afspraken redelijk.

De commissie is het daar niet mee eens, blijkt uit een brief die vrijdag is verstuurd. 'Wij verzoeken u om de Kamer te informeren over de wijzigingen in de prestatie-indicatoren voor NS en de impact', staat daarin te lezen.

Bron: ANP MediaWatch / Het AD

Ook interessant