toggle menu

Boete voor NS: wordt je treinkaartje duurder?

Boete voor NS: wordt je treinkaartje duurder?

De NS heeft donderdag boete gekregen van 41 miljoen euro. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de geldsom opgelegd vanwege fraude bij de aanbesteding van streekvervoer in Limburg. Betekent dit dat jij meer moet betalen voor je treinkaartje? 'Nee', zegt Bartho Boer van NS tegen de NOS. 'Dat kan niet en dat willen we ook niet.' Daarnaast schikte NS met concurrent Transdev BBA in dezelfde kwestie voor een onbekend bedrag.

Wordt je treinkaartje duurder?

De NS mag de boete niet doorberekenen aan de reiziger. Daar zijn namelijk strenge regels over opgesteld. Wanneer mag een treinkaartje dan wel duurder worden? Het grootste deel van zo'n prijsverhoging is inflatiecorrectie, legt Boer uit. Dit jaar was de inflatie bijvoorbeeld 0,60 procent, volgens de NS. Dit zorgde ervoor dat de prijzen van een treinkaartje met 0,39 procent werden verhoogd, en abonnementen met 0,49 procent.

Waarom is de boete opgelegd?

NS won de aanbesteding via dochterbedrijf Abellio, maar speelde vals. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia die van een ex-directeur van die onderneming afkomstig was.

De ACM stelt dat NS een verlieslatend bod heeft gedaan op het streekvervoer in Limburg. Zo'n bod betekent dat de kosten hoger zijn dan de verwachte opbrengsten. Andere aanbieders geen eerlijke kans gekregen. Zij zouden nooit een beter bod kunnen doen dat wel iets zou opleveren.

De NS vindt het onterecht dat de ACM spreekt van een verlieslatend bod. Het vervoersbedrijf is van plan bezwaar te maken. Blijft de ACM voet bij stuk houden, dan kan de NS nog naar de rechter stappen.

'Benadeeld door vertrouwelijke informatie'

Transdev BBA, het bedrijf waar Veolia in op is gegaan, voelde zich benadeeld omdat NS de concurrent door middel van de vertrouwelijke informatie op achterstand had gezet. Het bedrijf diende niet alleen een klacht in bij de ACM tegen het handelen van NS, maar spande ook een rechtszaak aan. Met de donderdag bekendgemaakte schikking komt aan die zaak een einde.

Als gevolg van de affaire greep NS in 2015 al in in de eigen organisatie. Onder meer topman Timo Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken. De ACM stelt nu in een rapport dat zowel Huges als financieel directeur Engelhardt Robbe niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de fraude.

Bron: NOS

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant