toggle menu

Boete voor onnodig parkeren op oplaadplek

Boete voor onnodig parkeren op oplaadplek

Bestuurders van elektrische auto's houden soms onnodig een oplaadplek bezet. De Vereniging Elektrische Rijders en een aantal grote energiebedrijven willen dat daar een boete voor komt.

In Noord-Brabant en Limburg is zo'n tarief al vastgesteld: wie zijn auto opgeladen laat staan, betaalt 18 cent exclusief btw per uur. Het tarief komt van energiebedrijf Nuon/Vattenfall. 'Bij een proef in Amsterdam hebben we een extra tarief ingevoerd voor als een opgeladen auto nog aan de laadpaal staat. Dat bleek een succes. Er wordt nu bijna twee keer zoveel opgeladen aan een paal die bezet is. En doordat mensen hun auto verplaatsen, is de beschikbaarheid van laadpalen met 27 procent toegenomen', aldus Anouk IJfs van Nuon tegen NOS.

Kritiek

Maarten Hachmang van laadpastop10.nl is kritisch op het extra tarief. 'Mensen parkeren hun auto vaak met een reden: ze zijn bijvoorbeeld uit of gaan naar een restaurant, film, of theater. Dan ga je niet tussentijds je auto verplaatsen. Daarnaast zijn het nog vooral zakelijke rijders die elektrisch rijden en die boeit het simpelweg niet als ze desnoods een euro per uur extra moeten betalen voor hun parkeerplek. Ook is er volgens Hachmang een felle concurrentiestrijd gaande tussen de uitgevers van laadpassen.

Verplichten

Om die reden moet de overheid hier volgens de Vereniging Elektrische Rijders een rol in hebben. 'Het is zo'n ingewikkelde markt', zegt Koos Burgman van de VER tegen NOS. 'Als je wilt dat de laadpalen snel optimaal worden gebruikt, moeten gemeenten of provincies, misschien wel de landelijke overheid, een tarief voor laadpaalkleven gaan verplichten. Op een manier die zichtbaar is.'

Bron: NOS

Ook interessant