toggle menu

'Boetes artsen niet meer openbaar'

'Boetes artsen niet meer openbaar'

De artsenclub KNMG wil dat berispingen van en boetes voor artsen niet meer openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt nu via het BIG-register, waarin alle medici vermeld staan, en via media. Maar volgens de KNMG is de impact van een tuchtzaak op een arts al groot en brengt openbaarmaking onevenredig veel schade toe aan de betrokken artsen.

De belangenorganisatie vindt dat de politiek daarom een eind moet maken aan deze 'naming and shaming'. Ze reageert daarmee op een onderzoek van het onderzoeksinstituut NIVEL maandag. Daaruit bleek dat veel artsen die een tuchtmaatregel aan hun broek krijgen daar lange tijd veel last van ondervinden. Velen overwegen te stoppen of deden dat echt.

Zegt niets over totale kwaliteit

Volgens de KNMG moeten artsen die fouten maken uiteraard worden aangepakt en is het ook belangrijk dat patiënten goede informatie krijgen over artsen. Maar een tuchtmaatregel na een individuele klacht zegt volgens de artsen niets over de totale kwaliteit van de betrokken arts, aldus de KNMG.

Transparantie

Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland, vindt het openbaar maken van boetes en berispingen voor artsen een essentieel onderdeel van de strafmaatregel. 'En dat moet zo blijven. Je kunt niet de mond vol hebben van transparantie, maar vervolgens bij het eerste zuchtje tegenwind de boel op slot gooien', aldus Veldman.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant