'Boetes slecht voedsel moeten veel hoger'

'Boetes slecht voedsel moeten veel hoger'

Bedrijven die de Warenwet aan hun laars lappen, zouden veel hogere boetes moeten krijgen dan nu mogelijk is. Dat vindt de Consumentenbond. Volgens de bond zijn de boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan uitdelen nog net zo laag als vóór de voedselschandalen van de afgelopen jaren en daarmee zijn ze niet afschrikwekkend genoeg.

Volgens de Consumentenbond kan volgens de Warenwet maximaal 4500 euro boete worden opgelegd, als er meerdere overtredingen tegelijk zijn. 'Dit bedrag is absurd laag en een lachertje voor partijen die, soms moedwillig, de Warenwet overtreden', aldus de bond.

Substantieel hoger

De boetes moeten meer in de richting gaan van wat andere toezichthouders kunnen opleggen. Daar kunnen de geldstraffen in de tonnen lopen. Hoe hoog de boetes in de Warenwet precies moeten worden, kan de Consumentenbond niet zeggen, maar 'het moet substantieel hoger'. Bovendien wil de bond dat er een zwarte lijst komt waarop overtreders met naam en toenaam worden genoemd en de NVWA zou veel beter moeten communiceren over incidenten met voedsel.

Bron: ANP

Ook interessant