toggle menu

Bol.com, Zalando en meer: duizenden gestolen accounts doorverkocht

Bol.com, Zalando en meer: duizenden gestolen accounts doorverkocht

Gehackte accounts van onder meer Wehkamp, Zalando en Bol.com worden massaal doorverkocht aan criminelen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met de gegevens worden dure spullen besteld, waarna de factuur bij het slachtoffer terechtkomt.

Het overkomt volgens de politie jaarlijks honderden online shoppers: je mailadres en wachtwoord voor een grote webwinkel worden gehackt en te koop aangeboden aan criminelen. Vaak voor een of twee euro, blijk uit het onderzoek.

De cybercriminelen betalen voor de gegevens met bitcoins. Vervolgens bestellen ze dure artikelen bij de webshops, zoals iPhones, draadloze koptelefoons en merkkleding en kiezen ze voor de optie 'achteraf betalen'. De artikelen worden bezorgd bij afhaalpunten, waar het laten zien van een identiteitsbewijs vaak niet nodig is. Daarna worden de spullen doorverkocht via Marktplaats of pandjeshuizen. Ondertussen blijft het slachtoffer achter met de rekening.

Misbruik van datalekken

De hackers die de accountgegevens doorverkopen, maken misbruik van grote datalekken. Naast Bol.com, Wehkamp, Zalando en New York Pizza bieden de hackers ook  gebruikersaccounts van onder andere MediaMarkt, Ziggo Sport en Marktplaats aan. Het zou gaan om duizenden gestolen mailadressen en wachtwoorden.

Beveilig je accounts

Nederlanders beschermen hun online gegevens niet goed genoeg bleek eerder uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Om je account goed te beveiligen, is het noodzakelijk om een sterk wachtwoord in te stellen. Radar zette zes voorwaarden voor een veilig wachtwoord op een rij:

Hieraan voldoet een veilig wachtwoord

Heb je moeite met het onthouden van je wachtwoorden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden en heb je toch bij elke website een veilig wachtwoord.

Lees ook: Hoe weet je of jouw gegevens zijn gehackt?

Bron: RTL Nieuws

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant