toggle menu

Booking.com weer onder vuur om prijsgaranties

Booking.com weer onder vuur om prijsgaranties

Hotelboekingssite Booking.com maakt nog altijd afspraken met hoteleigenaars die de concurrentie verstoren.

Hotelboekingssite Booking.com maakt nog altijd afspraken met hoteleigenaars die de concurrentie verstoren. Dat heeft de Duitse toezichthouder, het Bundeskartellamt, woensdag laten weten. Booking.com is het er niet mee eens en zegt in beroep te gaan.

De concurrentiewaakhond tikte Booking.com eerder dit jaar al op de vingers. Het bedrijf maakte ongeoorloofde afspraken met hotels waarmee het zich altijd verzekerd wist van de laagste prijs en beste reserveringsvoorwaarden voor kamers.

'Afspraak kan niet door de beugel'

De contracten met hotels zijn in juli aangepast. Zij hoeven niet meer te beloven dat klanten via Booking.com altijd goedkoper uit zijn dan bij andere internetaanbieders. Maar via de eigen website mogen hotels hun kamers nog altijd niet voor een lagere prijs aanbieden.

Ook die afspraak kan niet door de beugel, en moet uiterlijk eind volgend maand uit alle contracten met Duitse hotels geschrapt zijn, aldus het Bundeskartellamt. Hotels moeten in vrijheid hun prijzen kunnen bepalen, daarvan heeft de klant uiteindelijk het meeste profijt, stelt de toezichthouder.

Transparantie richting de consument

Booking.com zal in afwachting van het eigen beroep gehoor geven aan het besluit. Het bedrijf vindt echter dat het Bundeskartellamt meer moet onderkennen dat websites als Booking.com zorgen voor transparantie richting de consument. Die kan op Booking.com immers heel makkelijk en snel een hotel zoeken. De afspraken, waarover het nu gaat, zouden daarbij juist concurrentiebevorderend werken, aldus het bedrijf. Booking.com wijst er verder op dat toezichthouders in andere landen heel anders oordelen.

Het Bundeskartellamt had Booking.com eerder al gewaarschuwd dat alleen het beperken van de reikwijdte van de prijsafspraken met hotels niet voldoende zou zijn om de mededingingsbezwaren weg te nemen. De site is niet de enige aanbieder die wordt onderzocht. Ook tegen Expedia loopt een procedure. Concurrent HRS heeft op last van het Bundeskartellamt begin vorig jaar zijn boekingsvoorwaarden al moeten aanpassen.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant