Boots apotheken accepteren geen contant geld meer

Boots apotheken accepteren geen contant geld meer

Zestig apotheken van Boots accepteren sinds 10 januari alleen nog pinbetalingen. De Consumentenbond is het hier niet mee eens. ‘Zij zetten daarmee groepen consumenten buitenspel’.

Volgens de Consumentenbond zijn het juist de kwetsbare groepen die de dupe worden van deze maatregelen. 'Bijvoorbeeld sommige ouderen die niet goed overweg kunnen met een pinpas en ook consumenten die met contant betalen grip op hun uitgaven willen houden,' aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Quote
De medicijnen die een apotheek in huis heeft, vormen een veel groter risico dan de beperkte hoeveelheid geld in kas
Bart Combée, directeur van de Consumentenbond

Boots voert deze maatregel in voor de veiligheid van hun klanten en medewerkers. Combée gaat hier niet in mee. 'De medicijnen die een apotheek in huis heeft, vormen een veel groter risico dan de beperkte hoeveelheid geld in kas.'

Contant geld is toch een wettig betaalmiddel?

Contant geld is een wettig betaalmiddel, maar: 'de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren', aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat een winkelier contant geld of betalen met een pas mag weigeren. Zo kan een bezinepomphouder er ook voor kiezen om grote eurobiljetten niet te accepteren, en mag een supermarkt 1 en 2 eurocenten weigeren.

Eerder uitte De Nederlandsche Bank al haar zorgen om de kwetsbaarheid van een samenleving zonder contant geld.

Lees het artikel over de kwetsbaarheid van een samenleving zonder contant geld hier

Bron: de Consumentenbond

Ook interessant