toggle menu

'Breng kind niet met de auto in eerste schoolweek'

'Breng kind niet met de auto in eerste schoolweek'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op hun kinderen in de eerste week van het nieuwe schooljaar niet met de auto naar school te brengen. Volgens VVN verdubbelt het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers in september in vergelijking met de rest van het jaar. Dat komt omdat er in september weer veel meer auto's op de weg rijden en de scholieren opnieuw moeten wennen aan de verkeersdrukte.

Met name brugklassers zijn vaker slachtoffer; zij worden in september meer dan 150 keer aangereden, twee keer zo vaak als in andere maanden van het jaar. Als ouders hun kinderen in het begin van het schooljaar niet wegbrengen, maar ze aansporen om te voet of op de fiets te gaan, wennen ze aan de nieuwe route en de toegenomen drukte, stelt VVN.

De organisatie wijst erop dat er na de vakantie 8 miljoen auto's op de weg rijden. Dat is het dubbele van in de zomerperiode. Na zes weken vakantie, moeten scholieren in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten maandag weer de schoolbanken in. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden-Nederland. Een week daarna is het noorden aan de beurt.

'Vrachtwagens moeten schoolroutes mijden'

Ook vindt Veilig Verkeer Nederland dat vrachtwagenchauffeurs de komende weken schoolroutes moeten mijden, om ernstige ongelukken met kinderen te voorkomen. De transportsector zelf wil een app ontwikkelen die chauffeurs omleidt als ze scholen naderen die net beginnen of uitgaan. Dat schrijft het AD maandag.

Hoe vaak vrachtwagens bij de ongevallen zijn betrokken, is onbekend. Maar het letsel is in die gevallen vanzelfsprekend ernstiger. Daarom wil VVN vrachtwagens zoveel mogelijk van de schoolroutes weren.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant