toggle menu

Britse ALDI stopt verkoop energiedrankjes aan minderjarigen

Britse ALDI stopt verkoop energiedrankjes aan minderjarigen

ALDI stopt met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 jaar in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Kassamedewerkers moeten vanaf 1 maart om een identiteitsbewijs vragen als ze denken dat de koper onder de 16 jaar is, aldus de NOS.

Ook Britse supermarktketens Asda, Waitrose en sommige winkels van Morrisons hebben de leeftijdsbeperking op de pepdrankjes ingevoerd. De grootste supermarkten van het land, Tesco en Sainsbury's, doen (nog) niet mee.

Groeiende zorg over pepdrankjes

Een woordvoerder van de Britse ALDI liet aan The Guardian weten dat ze de leeftijdsbeperking invoert vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van de pepdrankjes onder jongeren.

In Groot-Brittannië is er veel discussie over de pepdrankjes. Diverse rapporten en ook chef-kok Jamie Oliver roepen op tot een verbod omdat er 'onacceptabel' veel suiker en cafeïne in de drankjes zit.

Vorige week vroeg een parlementslid om een landelijk verbod. Premier May kondigde op basis daarvan een landelijk onderzoek aan.

Nederland

Maandag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), leidt het drinken van de pepdrankjes bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen.

Maandagavond liet Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten dat er ook in Nederland onderzoek komt naar energiedrankjes. Dit onderzoek focust zich speciaal op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren.

Reactie ALDI

ALDI Nederland gaat de verkoop van energiedrankjes aan jongeren vooralsnog niet aan banden leggen. Dat liet het supermarktconcern weten in een reactie.

Volgens een woordvoerder namens ALDI Nederland maakt de keten in ons land deel uit van ALDI Nord, terwijl de Britse winkels tot ALDI Süd behoren. Dat zijn twee zelfstandige bedrijven. De woordvoerder stelt dat het beleid bij de Britse ALDI daarom niet van toepassing is op Nederland. 'Wij volgen uiteraard de maatschappelijke discussie rondom dit onderwerp op de voet en we bekijken ook wat dit voor ons in de toekomst kan betekenen.'

Bron: NOS / Radar / ANP

Meer over:

Ook interessant