Radar

toggle menu

Britse investeerder neemt delen Estro over

Britse investeerder neemt delen Estro over

De noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart in afgeslankte vorm. De Britse kinderopvang Smallsteps neemt ongeveer twee derde van de 3600 medewerkers over.

Hierdoor kunnen 250 vestigingen open blijven en doorgaan onder de naam van de Britse organisatie. Dit meldde vakbond AbvaKabo FNV vrijdag.

Achter Smallsteps zit de Britse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital die al zo'n 30 jaar actief is in de kinderopvang. Uit een melding van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat H.I.G. Capital en de Estro Groep al op 1 juli een aanvraag voor de overname hebben gedaan.

Continuïteitsplan

De toekomst van de andere 1000 medewerkers en 130 vestigingen van Estro is ongewis. Estro zelf meldde vrijdag uitstel van betaling te hebben gekregen van de rechtbank in Amsterdam en te werken aan een 'continuïteitsplan'. Volgens het bedrijf is de kinderopvang van alle kinderen in ieder geval tot eind juli gegarandeerd.

Komend weekend krijgen de medewerkers meer duidelijkheid over het voortbestaan van hun baan en de vestiging waarin ze werken. Abvakabo FNV probeert samen met de directie van Estro een oplossing te vinden voor medewerkers die niet worden overgenomen door Smallsteps.

Meerdere geïnteresseerden

Ook partijen in eigen land hebben interesse in Estro. Bestuurders van de Brabantse kinderopvang Kinderstad en het in Eindhoven en omstreken actieve Korein lieten weten dat er plannen zijn een consortium op te richten om meerdere vestigingen van Estro over te nemen. Zij vinden dat een overname door 'maatschappelijke ondernemingen zonder winstoogmerk', zoals zijzelf, meer voor de hand ligt.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil snel opheldering van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over Estro. CDA-Kamerlid Pieter Heerma zegt dat een verzoek daartoe wordt gesteund door VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink vindt dat de overheid een half miljard euro aan bezuinigingen op de kinderopvang moet teruggeven aan de sector, om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen.

Banenplan

Minister Asscher zei te hopen dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en voor de ouders en kinderen die gebruik maken van Estro. Hij wees erop dat het kabinet een banenplan voor de kinderopvang heeft goedgekeurd om zoveel mogelijk mensen naar ander werk te begeleiden. 'Dat kan ook uitkomst bieden voor de werknemers van Estro die met ontslag bedreigd worden.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant