toggle menu

Brussel wil één Europese markt voor internet

Brussel wil één Europese markt voor internet

Voor Europese consumenten en bedrijven moet het veel makkelijker worden om op internet iets te kopen of verkopen. Iedereen moet gebruik kunnen maken van diensten, zoals een onlinewinkel, in een ander land van de Europese Unie.

Eén digitale markt

Dat stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag. Het dagelijks bestuur van de EU wil met een reeks maatregelen de grensoverschrijdende handel op internet (e-commerce) bevorderen. Het uiteindelijke doel is één Europese digitale markt, zonder allerlei belemmeringen.

Efficiënter en betaalbaarder

De commissie denkt aan praktische zaken. Regels voor consumenten en contracten moeten overal in de EU hetzelfde worden. De bezorging van pakketten kan efficiënter en betaalbaarder. Soms is de levering duurder dan de prijs van het product zelf, laakt Brussel.

Obstakels

'Op internet worden we tegengehouden door allerlei obstakels en muren, en daar moeten we een eind aan maken', aldus Europees commissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt). Hij fulmineerde tegen het zogenoemde geoblocking, waarbij bijvoorbeeld internetaanbiedingen of livebeelden voor gebruikers in andere EU-landen niet toegankelijk zijn.

'Ik haat geoblocking uit het diepst van mijn hart. Het is ouderwets en oneerlijk', aldus Ansip. Hij stelde dat een dergelijke blokkade slechts in sommige gevallen acceptabel kan zijn, bijvoorbeeld bij online gokken.

Snel en veilig internet

Ansip en de rest van de commissie gaan zich niet alleen inzetten voor een betere toegang tot digitale diensten en goederen. Brussel vindt ook een betere infrastructuur nodig met snel en veilig internet. Uiteindelijk streeft de commissie naar een 'digitale economie en samenleving', waarbij ondernemingen en burgers optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden die het internet biedt. In mei komen concrete voorstellen.

Bron: ANP

Ook interessant