toggle menu

Brussel wil synthetische wiet aanpakken

Brussel wil synthetische wiet aanpakken

Synthetische partydrugs als Black Mamba of Spice hebben sinds 2014 het leven geëist van zeker 29 gebruikers in de EU. De Europese Commissie stelt woensdag voor een einde te maken aan de opmars van de volgens specialisten 'sterkste wiet ter wereld'.

Brussel wil dat de lidstaten extra controlemaatregelen voor de psychoactieve drugs onder de officiële naam MDMB-CHMICA nemen en elkaar op de hoogte houden. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken): 'Het aantal en de soorten gevaarlijke nieuwe drugs blijven toenemen in de EU en de verspreiding ervan is niet op nationaal niveau te bestrijden.' De drugs komen vooral uit China.

Ziekenhuisopnames

Uit een gezamenlijk rapport van Europol en het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) van vorige maand blijkt dat de goedkope designdrugs ook leiden tot tientallen ziekenhuisopnames. De drugs zijn in Duitsland en Engeland erg populair.

Dankzij kwaliteitswiet geen Nederlands probleem

In Nederland is dat volgens het Trimbos Instituut niet het geval. 'Dat komt omdat je hier coffeeshops hebt waar je voor een normaal bedrag goede kwaliteit cannabis kan kopen. Mensen gaan dan niet iets obscuurs als Spice kopen, waarvan je niet weet wat de effecten zijn', zegt een woordvoerder van het instituut.

Bron: ANP

Ook interessant