toggle menu

Btw-verhoging kan leiden tot duurdere producten

Btw-verhoging kan leiden tot duurdere producten

Een btw-verhoging naar 21 procent van goederen en diensten die niet tot de primaire levensbehoeften behoren, kan ertoe leiden dat deze producten 14 procent duurder worden. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Bouwdiensten, bloemen en planten en bioscoopbezoek stijgen mogelijk in prijs. Maar ook het openbaar vervoer dat nu nog onder het lage btw-tarief valt, wordt mogelijk duurder.

Bereidheid consument

Of de prijsverhoging werkelijk door zal zetten, is volgens het statistiekbureau echter mede afhankelijk van de bereidheid van de consument om deze producten tegen een hogere prijs aan te schaffen. Niet alle bedrijven berekenen daarom een belastingverhoging door.

Als de gehele verhoging aan de consument zou worden doorberekend, kan dit een jaar lang een verhogend effect van 0,9 procentpunt hebben op de inflatie, aldus het CBS.

Bijna 23 procent van onze consumptieve bestedingen valt onder het lage btw-tarief, waarvan 6,4 procent producten zijn die niet tot de primaire levensbehoeften behoren.

Plannen kabinet

Vorige week werd bekend dat het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Vandaag bleek dat een groot deel van de oppositie tegen de verhoging is. CDA, SP, PVV en een aantal kleinere fracties zijn helemaal tegen. De 'constructieve' oppositiepartijen ChristenUnie en SGP hebben er ook zeer grote twijfels bij. GroenLinks is er op tegen om het lage btw-tarief over de volle breedte te verhogen. De partij is wel voor een btw-verhoging op vlees.

Update 17:54 uur: minder ov-reizigers door btw-verhoging

De voorgestelde verhoging van het btw-tarief van 6 naar 21 procent voor het openbaar vervoer, zal volgens directeur van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET Pedro Peters zorgen voor een daling van 9 procent van het aantal reizigers. Dat meldt RTV Rijnmond. Peters spreekt ook namens vervoerders in Amsterdam, Den Haag en de NS. Een btw-verhoging heeft volgens hem naar verwachting uiteindelijk minder omzet in de hele ov-sector tot gevolg. De omzetdaling zou kunnen oplopen tot meer dan 300 miljoen euro, zegt hij.

Bron: ANP / RTV Rijnmond

Ook interessant