toggle menu

'Buitensporig onredelijke bepalingen' in zzp-contracten BAM

'Buitensporig onredelijke bepalingen' in zzp-contracten BAM

Bouwbedrijf BAM laat zzp'ers contracten ondertekenen die het mogelijk maken dat zij vier weken werken zonder een cent te ontvangen, klaagt Zelfstandigen Bouw. De ondernemersorganisatie voor zzp'ers in de bouw-, hout- en techniekbranche heeft het beursgenoteerde bedrijf opgeroepen de 'buitensporig onredelijke bepalingen' uit het contract te schrappen.

Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wil BAM alleen nog zzp'ers via een bepaalde bemiddelaar inhuren. Volgens het contract dat die bemiddelaar voorlegt, zou BAM hen niet hoeven te betalen als de zogeheten screeningsprocedure negatief uitvalt.

'Volkomen absurd'

Die procedure, waarin wordt gecontroleerd of de zzp’er een echte zelfstandige is, kan vier weken duren. 'Dat betekent dus dat iemand na vier weken naar huis gestuurd kan worden zonder enige betaling. Volkomen absurd', aldus Verhoef, die hierover klachten heeft ontvangen van leden van de ondernemersorganisatie. Ook zou BAM volgens het contract mensen na een onbevredigende proeftijd van tien dagen zonder betaling naar huis kunnen sturen.

Oproep

Radar is op zoek naar verhalen van zzp'ers over opdrachtgevers die laat of zelfs niet betalen voor werk of producten die wel zijn geleverd. Wat zijn jouw ervaringen met dit probleem? We horen het graag.

Deel je ervaringen hier

Administratieve redenen

BAM zegt in een reactie zich niet te herkennen in de verwijten. Het bedrijf bevestigt een bemiddelaar te gebruiken voor de inhuur van zzp'ers. Dat doet BAM om enerzijds administratieve redenen en anderzijds om er zeker van te zijn dat wordt voldaan aan gewijzigde wet- en regelgeving.

Mogelijk latere betalingen

Het bedrijf erkent dat het in theorie 'in het uiterste geval' mogelijk zou kunnen zijn dat betalingen wat langer op zich laten wachten, maar daar is volgens BAM in de praktijk nog geen sprake van geweest. De onderneming zal op korte termijn vragen van Zelfstandigen Bouw beantwoorden om daarmee de kou uit de lucht te nemen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant