Burgerinitiatief voor verplichten van Nutri-Score op voedingsmiddelen

Burgerinitiatief voor verplichten van Nutri-Score op voedingsmiddelen

Samen met zes Europese consumentenorganisaties start de Consumentenbond het burgerinitiatief 'Pro-Nutriscore'. In Frankrijk bestaat er al een Nutriscore, hierdoor zien consumenten snel hoe (on)gezond een voedingsmiddel is. De Consumentenbond hoopt dat door het burgerinitiatief de Europese Commissie besluit om de Nutriscore te verplichten.

Frankrijk ontwikkelde het voedselkeuzelogo waardoor klanten in één oogopslag zien hoe gezond een product is. De Nutriscore werkt met verschillende kleuren en letters. De score wordt bepaald op basis van de hoeveelheid calorieën, suiker, vet, zout, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten.

Als er in een jaar tijd één miljoen handtekeningen zijn verzameld in minimaal zeven verschillende EU-landen, dan komt de Nutriscore op de Europese agenda van de Europese Commissie. 

Nieuw voedselkeuzelogo

Al sinds het verdwijnen van het blauwe vinkje pleit de Consumentenbond voor een nieuw logo. Als maatregel tegen overgewicht wil de Rijksoverheid vanaf 2020 ook een nieuw voedselkeuzelogo invoeren. Ze hopen dat mensen dan beter voor gezonde voeding kunnen kiezen.

Bron: Consumentenbond

Ook interessant