Campings weer volledig open vanaf 15 juni

Campings weer volledig open vanaf 15 juni

Toiletten en douches op Nederlandse campings mogen vanaf 15 juni weer open. 'Dus u kunt gaan boeken', zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag. Oorspronkelijk stond de heropening gepland voor 1 juli.

'Wat we juist willen is dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn', aldus De Jonge. Wel moeten gasten in deze gemeenschappelijke voorzieningen de anderhalve meter afstand aanhouden. Vanaf 15 juni zijn toeristen uit de meeste Europese landen ook weer welkom in Nederland.

Luchtvochtigheid

De Jonge verwijst in een brief aan de Tweede Kamer naar een advies dat hij had gevraagd aan het RIVM. Daarin staat dat de hoge luchtvochtigheid in douches waarschijnlijk niet leidt tot meer verspreiding van het coronavirus, zodat het aanhouden van anderhalve meter afstand afdoende is. De minister gaat ervan uit dat de branches zich houden aan de adviezen van het RIVM.

Waarom niet nu?

Brancheorganisatie HISWA-RECRON snapt niet waarom de ruim 2600 aangesloten campings niet meteen de deur van de sanitaire gebouwen mogen openen. Directeur Geert Dijks: 'Als het op 15 juni kan, waarom dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector dan mis.'

Veiligheidsrisico's

Volgens de organisatie hebben de kampeerbedrijven sinds de lockdown al minstens 140 miljoen euro verlies geleden. De organisatie gaat de 25 veiligheidsregio's benaderen om te bepleiten dat de toiletgebouwen deze week weer open kunnen. De veiligheidsregio's moeten dat in hun noodverordeningen bepalen.

Staatsbosbeheer

Elf kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn weer open voor campers of caravans met eigen sanitaire voorzieningen. Bij de kampeerwagen mag één tentje worden opgezet, als daarin leden van hetzelfde huishouden slapen. Vanwege de droogte geldt bijna overal een stookverbod.

Tenten en vouwwagens
Staatsbosbeheer bekijkt van dag tot dag of er meer kampeerterreinen geopend kunnen worden. Dat geldt ook voor de sanitaire voorzieningen, die in principe tot 1 juli gesloten blijven, ook op de dagrecreatieterreinen. Tot 1 juli zijn kampeerders met tenten en vouwwagens ook nog niet welkom. De vijf groepskampeerterreinen gaan per 1 juli weer open. Staatsbosbeheer is helemaal gestopt met het paalkamperen. Die wildkampeerplekken bestaan niet meer.

Waarschuwingen
De dienst heeft ook acht buitencentra in onder andere de Weerribben, de Oostvaardersplassen en de Schoorlse Duinen weer geopend. Maar alle excursies zijn vanwege de coronamaatregelen geschrapt tot 1 september. Staatsbosbeheer blijft recreanten oproepen om dicht bij huis de natuur op te zoeken, drukte te vermijden en thuis te blijven bij milde klachten. Ook raadt de dienst mountainbikers zonder ervaring af om op de fiets te stappen. Er gebeuren te veel ongelukken, waardoor de zorg extra wordt belast, aldus Staatsbosbeheer.

Bron: ANP 

Ook interessant