Cartoonisten en dierenorganisaties in actie tegen attracties met wilde dieren

Cartoonisten en dierenorganisaties in actie tegen attracties met wilde dieren

Verschillende dierenbeschermingsorganisaties zijn voor deze vakantieperiode een cartoonactie gestart, waarmee ze mensen naar eigen zeggen bewust willen maken van het dierenleed achter dierenattracties in het buitenland. Voorbeelden van dit soort attracties zijn het wandelen met leeuwen en het wassen van olifanten. World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP werken samen met cartoonisten Ruben L. Oppenheimer, Len Munnik en Emma Ringelding.

De dierenorganisaties vragen voor het vijfde jaar op rij aandacht voor 'vermaak met wilde dieren op reis'. Want dierenattracties brengen dagelijks zo'n 550.000 dieren leed toe, zegt een woordvoerder van World Animal Protection. 'Het is foute boel als je als toerist direct contact kunt hebben met een wild dier, of een show kunt bekijken waarbij wilde dieren kunstjes moeten doen.'

Geld terugverdienen

Vorig jaar is het toerisme grotendeels weggevallen, stelt de woordvoerder, waardoor mensen die geld verdienen met dierenattracties deze inkomsten dit jaar graag willen terugverdienen. Attracties worden dit jaar daarom mogelijk nog aantrekkelijker gemaakt voor toeristen, zegt hij.

Cartoon van Oppenheimer

Samen met de cartoonisten zijn drie cartoons gemaakt. Op die van Oppenheimer is een aap te zien die in een boom hangt. Op de voorgrond staat een bord met 'houd afstand!', waarop een dubbele pijl is afgebeeld tussen een aap aan de ketting en een persoon met een camera en koffer.

Cartoon van Munnik en Ringelding

Op de cartoon van Munnik staat een leeuw aan een ketting, die wordt vastgehouden door een reiziger die een selfie maakt met het dier. Tot slot is op de cartoon van Ringelding een dolfijn te zien die uit het water springt in een bad, omringd door toeristen. Er staat bij: 'groeten uit gevangenschap!' De cartoons worden online verspreid.

Bron: ANP

Ook interessant