toggle menu

CBR wil kandidaten met lage slagingskans weren van examen

CBR wil kandidaten met lage slagingskans weren van examen

De helft van de kandidaten die voor het eerst opgaan voor het rijexamen zakt. Dit leidt tot grote zorgen bij de brancheorganisaties, waaronder de Vereniging Rijschool Belang, de Federatie Autorijschool Management en de Bovag. Ze hebben een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin ze pleiten voor een betere kwaliteitscontrole van rijscholen en instructeurs.

Daarin wordt onder andere gepleit voor betere kwaliteitscontrole van rijscholen en instructeurs. In de toekomst zouden alleen maar kandidaten op het examen moeten worden toegelaten die ook echt kans maken te slagen.

'Nog niet klaar voor rijbewijs'

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil dat het percentage omhoog gaat. 'De helft van de kandidaten rijdt niet veilig en is dus nog niet klaar voor het rijbewijs. Dat ziet het CBR graag anders. We zien graag kandidaten die goed zijn voorbereid op hun verkeerstaak, die veilig rijden. Daar gaat het om. Daar heb je een goede rij-instructeur voor nodig', zegt een woordvoerster van het CBR naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Via een campagne op social media gaat het CBR volgende maand samen met de brancheorganisaties tips geven. 'Het is vooral belangrijk dat mensen de tijd nemen. Dat ze genoeg lessen volgen en zich voorbereiden voor ze aan het examen beginnen.'

Het CBR zegt dat examinatoren soms zelfs ’gevarengeld’ willen hebben om bij kandidaten in de auto te stappen. 'Het is bijna lachwekkend dat ze door hun rijschool zijn aangemeld om af te rijden.'

Update 13.32: Reactie minister Schultz

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur noemde het vrijdag 'heel slecht dat er rijscholen zijn die mensen na een paar lessen doorsturen naar het rijexamen'. Gelukkig is dat examen zo goed dat kandidaten die onder de maat zijn dan door de mand vallen, zei ze.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant