Centrum Arnhem komend jaar verboden voor oude diesels

Centrum Arnhem komend jaar verboden voor oude diesels

Het centrum van Arnhem is vanaf januari definitief verboden voor dieselauto's van voor 2005. De Gelderse hoofdstad heeft daarmee vanaf dat moment de strengste milieuzone van Nederland, aldus de gemeente.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) wil dat er vanaf 2020 nog maar twee varianten voor een milieuzone bestaan. Ze wil zo een einde maken aan de onduidelijkheid die ontstaat omdat nu elke gemeente zijn eigen regels voor een milieuzone maakt. Ze riep Arnhem op om even te wachten met de invoering van de strengste milieuzone, maar de gemeente heeft nu dus besloten zich daar niet aan te storen.

'Luchkwaliteit in binnenstad is slecht'

Arnhem moet mogelijk het een en ander bijstellen, als het voorstel van Van Veldhoven doorgaat, zei een woordvoerder woensdag, maar de gemeente wilde toch niet langer meer wachten. 'De luchtkwaliteit in de binnenstad is slecht. Dat is gebleken uit onderzoek. Daar moet snel wat aan gebeuren.'

Arnhem heeft daarom net als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een eigen verbodsbord laten maken om bestuurders van een oude dieselauto te waarschuwen. 'Er bestaat nog geen landelijk verbodsbord voor een milieuzone.' In Arnhem mogen oude bestelbusjes en campers op diesel wel in de milieuzone rijden, terwijl met name bestelbusjes elders wel verboden zijn.

Kun je een dagontheffing krijgen?

Inwoners van de Arnhemse binnenstad en ondernemers met een eenmanszaak kunnen 1000 euro subsidie krijgen voor het laten slopen van hun oude dieselauto. Wie maar heel af en toe met een oude diesel het centrum in wil rijden, bijvoorbeeld voor familiebezoek, kan een dagontheffing aanvragen. Dat is ook niet overal hetzelfde. Arnhem had al een milieuzone voor vrachtwagens.

De gemeente ziet toe op de milieuzone met een camerasysteem. Tot april wordt gewaarschuwd, daarna volgt een boete van 230 euro voor een overtreding.

Bron: ANP

Ook interessant