toggle menu

Check of jouw gegevens zijn gehackt met deze tool van de politie

Check of jouw gegevens zijn gehackt met deze tool van de politie

De politie heeft vrijdag een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop kan worden gekeken of iemands e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Check of jouw gegevens gehackt zijn met de tool

'Burger weerbaarder maken'

Volgens de politie is de controlefunctie 'opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit'. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets heeft ingevoerd. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Zij verkregen die door in te breken op computers en websites. Mogelijk zijn die gegevens doorverkocht.

Lees ook: hoe weet je of jouw gegevens gehackt zijn?

Botnets

Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken - de zogenaamde botnets. 'Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting waaronder phishing of om een website plat te leggen.'

Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.

Update: enorme belangstelling

De nieuwe controlefunctie voor wachtwoorden van de politie kan de enorme belangstelling niet aan. De politie biedt mensen sinds vrijdag de mogelijkheid om via het internet te controleren of hun e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen. Daar hadden 's middags al 166.000 mensen gebruik van gemaakt. Sindsdien ligt dat gedeelte van de website plat.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant