Chemiesector loopt achter met testen van risico's bij veelgebruikte stoffen

Chemiesector loopt achter met testen van risico's bij veelgebruikte stoffen

De chemiesector loopt flink achter bij het verplicht testen van chemicaliën. Daardoor is niet duidelijk of veelgebruikte stoffen gevaar inhouden voor werknemers in de chemie en voor consumenten.

Dat stelt de milieukoepel European Environmental Bureau (EEB) in een evaluatie, meldt het FD. Het bureau baseert zich op onderzoek van de Duitse milieuorganisatie Bund van honderden chemische substanties met de vraag of die voldoen aan de regels van de Europese richtlijn voor de verplichte registratie (Reach). Volgens EEB werkt de richtlijn onvoldoende.

Volgens Bund zijn de dossiers in ieder geval voor 41 stoffen sinds 2014 nog altijd onvolledig. In Nederland gaat het om 68 bedrijven. Dat zijn in Nederland actieve buitenlandse bedrijven, zoals het Saoedische chemieconcern Sabic, maar ook Nederlandse multinationals als Nouryon (het voormalige AkzoNobel Specialty Chemicals) en DSM.

Verbetering van testdossiers

De Europese chemiesector werkt aan verbetering bij het bepalen van veiligheidsrisico's rond chemische stoffen voor mens en milieu. Dat meldde de Europese chemievereniging Cefic in een reactie. Cefic verklaart dat samen met de Europese chemietoezichthouder en de Europese Commissie er al actief wordt gewerkt aan verbeteringen van testdossiers en dat hier volledig transparant te werk wordt gegaan. De belangenorganisatie wijst er verder op dat Europa koploper is als het gaat om veiligheidsnormen voor chemische stoffen.

Bron: ANP MediaWatch / Financieel Dagblad

Ook interessant