'Cholesterolverlager halveert aantal hartziekten'

Het aantal hart- en vaataandoeningen kan met de helft omlaag. Dat stellen onderzoekers die hebben ontdekt dat ook mensen met een normaal cholesterol maar met een verhoogde waarde van het ontstekingseiwit CRP, baat hebben bij cholesterolverlagende medicijnen.

Het onderzoek is zondag in New Orleans gepresenteerd tijdens een congres van de American Heart Association. Bekend is dat een hoog cholesterolgehalte het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot. Maar een groot deel van deze aandoeningen komt voor bij mensen zonder verhoogd cholesterol. Wetenschappers zegen dat voor het eerst onderzoek is gedaan onder patiënten die niet in de traditionele risicogroep vallen.

Niet eerder werd met een zeer groot opgezet onderzoek (17.000 mensen) een vermindering van de kans op hart- en vaataandoeningen van 50 procent bereikt. Reden voor de enorme risicoreductie bij patiënten met een relatief normaal cholesterol is verlaging van het 'slechte' LDL-cholesterol.

Ook bij een normaal cholesterol, kunnen aderen namelijk al enigszins dichtslibben, legt Wouter Jukema, hoogleraar cardiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), uit. ,,Als de vaatwand gaat ontsteken, neemt de hoeveelheid CRP in het bloed toe. Omdat die waarde gemeten kan worden, kunnen we beter gaan voorspellen wie baat kan hebben bij cholesterolverlagers. Overigens is nu ook onomstotelijk aangetoond dat dit zowel voor mannen als voor vrouwen geldt.''

Aan het onderzoek deden duizend Nederlanders mee. De helft kreeg 20 milligram van de cholesterolverlagende stof rosuvastatine, de andere helft kreeg een neppil. Het onderzoek werd gefinancierd door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca.

Bron: ANP

Ook interessant