toggle menu

Claimorganisaties stellen Schiphol aansprakelijk voor vertraging

Claimorganisaties stellen Schiphol aansprakelijk voor vertraging

De organisaties Claimingo en ReisRecht gaan Schiphol en vliegtuigmaatschappijen volgende week formeel aansprakelijk stellen voor de vertragingen die reizigers in de meivakantie opliepen door de veel te lange rijen op de luchthaven.

Honderden gedupeerden hebben zich bij Claimingo en ReisRecht gemeld. 'Wij gaan voor dubbele aansprakelijkheid', zegt jurist Alexander Colenbrander van Claimingo vrijdag in De Telegraaf. Reisrecht gaf eerder al dat Schiphol waarschijnlijk duizenden claims kan verwachten.

'Te weinig geopende balies'

'Wachttijd komt grotendeels voor rekening van securitychecks van de luchthaven. Maar de luchtvaartmaatschappij, waar je moet inchecken of je koffer afgeven, en de staat, die over de paspoortcontrole gaat, kunnen mede schuld hebben aan de onredelijke vertraging, omdat bijvoorbeeld in pieken te weinig balies en hokjes open zijn.'

Vliegpassagiers gaan die schade volgens Colenbrander in principe claimen bij alle betrokken partijen. 'Ze moeten het dan onderling maar uitzoeken. Anders schakelen we de rechter in voor een oordeel.'

Schiphol neemt maatregelen

Schiphol heeft vorige week na een overleg met demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) maatregelen voor de zomer aangekondigd die een herhaling van de chaos in de meivakantie moeten voorkomen. Zo gaat Schiphol deze zomer onder andere alle beveiligingsdoorgangen openzetten.

Bron: ANP

Ook interessant