'Cliëntenstops door tekorten wijkverpleging'

'Cliëntenstops door tekorten wijkverpleging'

Steeds meer thuiszorgorganisaties overwegen om een cliëntenstop in te stellen als zorgverzekeraars niet snel extra geld investeren in de wijkverpleging.

Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ActiZ maandag.

Financieel onder water

'Het is meer dan duidelijk dat er extra geld nodig is om wijkverpleging te kunnen verlenen aan mensen die zorg en ondersteuning thuis nodig hebben. De wijkverpleging staat financieel onder water', stelt de organisatie van zorgondernemers. Volgens een analyse van de instantie willen zorgverzekeraars volgend jaar 'onacceptabele' tariefkortingen doorvoeren.

Tekort van 242 miljoen

ActiZ maakte eerder deze maand al bekend dat er dit jaar een tekort van minstens 242 miljoen euro wordt verwacht op de zorg thuis.

Update 21 september: ANBO vindt de bezuinigingen onaanvaardbaar

Ouderenbond ANBO vindt de bezuinigingen op de wijkverpleging onaanvaardbaar. 'Wijkverpleging wordt steeds belangrijker nu steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Wijkverplegers zijn nodig om het sociale en medische domein met elkaar te verbinden. Als je daarop bezuinigt is het alsof het kind met het badwater weggooit', laat directeur-bestuurder Liane den Haan weten.

Bron: ANP

Ook interessant