CNV: duizenden medewerkers doen mee aan staking in openbaar vervoer

CNV: duizenden medewerkers doen mee aan staking in openbaar vervoer

Nagenoeg het hele openbaar vervoer in Nederland ligt dinsdag plat wegens de staking voor een beter pensioen. 'Van de 6900 bussen rijden er ongeveer 600, dat is minder dan 10 procent. Het stadsvervoer ligt sowieso plat en wat betreft de NS rijden alleen drie keer per uur treinen tussen Schiphol en Amsterdam Centraal', aldus een woordvoerder van vakbond CNV.

Volgens hem betekent dit dat vele duizenden medewerkers in het ov meedoen aan de staking. Velen van hen registreerden zich dinsdagochtend vroeg als staker, zodat ze een uitkering kunnen krijgen uit de stakingskas van de bonden. 'Stakers vallen namelijk van de loonlijst tijdens de acties en worden gecompenseerd via de stakingsuitkering.'

Ondanks de ov-staking dinsdag rijden sommige bussen en treinen, in meer of mindere mate, wel. Zo meldt vervoersmaatschappij Keolis dat de bussen en treinen van dit bedrijf voor een (groot) deel rijden. Zij rijden onder de naam Syntus, Allgo, Blauwnet, Twents.

Uitzendkrachten werken in bussen van Connexxion

Rond 08.00 uur, zo zegt het bedrijf, rijdt 30 procent in Almere, Twente, Zwolle-Enschede/Zwolle-Kampen. Op het treintraject Zwolle-Hengelo-Oldenzaal rijdt 95 procent en op de Veluwe rijdt de helft.

Ook rijden in Noord-Holland en Zeeland ook wel bussen van Connexxion. 'Daar zijn uitzendkrachten voor ingezet', aldus de vakbondsman.

Overleg over vervoer van supporters FC Utrecht

De bonden zijn nog in overleg over het vervoer van duizenden supporters van FC Utrecht richting Vitesse in Arnhem, waar dinsdagavond een beslissend duel voor Europees voetbal plaatsvindt. De politie heeft geregeld dat er touringcars rijden, maar over het besturen van de bussen wordt nog gepraat.

Bron: ANP

Ook interessant