Coalitie: coronaboete naar 99 euro, geen strafblad

Coalitie: coronaboete naar 99 euro, geen strafblad

De coronaboete voor mensen die geen 1,5 meter afstand houden, moet worden teruggebracht naar 99 euro. Dat vinden de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie. D66 laat weten 'sympathiek' tegenover het wijzigingsvoorstel te staan. Door de boete onder de 100 euro te brengen, hebben mensen geen strafblad meer als ze een bekeuring krijgen.

De Tweede Kamer wil af van het strafblad bij een coronaboete, die nu voor meerderjarigen 390 euro is. Ze vinden dat niet proportioneel, bleek vorige week in een debat. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei toen er alles aan te zullen doen om tegemoet te komen aan de wens van de Kamer. Grapperhaus lag onder vuur, omdat hij zelf op zijn bruiloft coronaregels had overtreden, zo was op foto's te zien.

Het was de Kamer overigens al langer een doorn in het oog dat de boete zo hoog was en dat er een justitiële aantekening aan vastzit, in de volksmond een strafblad, of een vermelding erbij als iemand al een strafblad heeft. Een strafblad kan problemen geven voor mensen in bepaalde beroepen, op reis willen of bij het afsluiten van een verzekering. De drie coalitiepartijen willen dat de nieuwe hoogte van de boete wordt vastgelegd in de tijdelijke coronawet.

In het huidige voorstel zou de coronawet zes maanden geldig zijn. Dat is de coalitiepartijen te lang. Daarom stellen ze voor dit te verlagen naar drie maanden. 'Dit onderstreept het tijdelijke karakter en maakt optimale parlementaire controle mogelijk.'

Bron: ANP 

Meer over:

Ook interessant