toggle menu

College van Beroep zet streep door boete voor Pretium

College van Beroep zet streep door boete voor Pretium

Pretium hoeft de boete die aan het telecombedrijf was opgelegd wegens misstanden rond telemarketinggesprekken toch niet te betalen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zette donderdag na jarenlang getouwtrek definitief een streep door de geldstraf van 300.000 euro.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had de boete in 2011 opgelegd. Pretium zou klanten tijdens enkele honderdduizenden telemarketinggesprekken in de periode van 2007 tot en met 2009 niet hebben gewezen op hun recht van verzet. Daar was het bedrijf wel toe verplicht.

'Verkeerde uitleg van de Telecommunicatiewet'

Het recht van verzet betekent dat je tijdens ieder ongevraagd telefoongesprek kunt aangeven dat je in de toekomst niet meer gebeld wilt worden door het betreffende bedrijf of de betreffende organisatie. Dit bedrijf of deze organisatie moet je telefoonnummer dan direct uit alle eigen bellijsten verwijderen.

Het CBb merkt echter op dat op het helemaal niet is onderzocht of degene met wie Pretium belde, wel degelijk een abonnee van een ander telecomconcern was. Het specifieke wetsartikel dat Pretium volgens ACM had overtreden, geldt alleen voor abonnees.

Het College noemt het 'niet relevant of het de bedoeling was om de abonnee te bereiken, maar gaat het er om met wie feitelijk is gesproken.'

Volgens de ACM had Pretium nieuwe abonnees die het wierf ook op het recht van verzet moeten wijzen, maar het CBb noemt dit een verkeerde uitleg van de Telecommunicatiewet: 'Dat wetsartikel verplicht het recht van verzet aan te bieden aan de bestaande abonnee indien een verbinding met die abonnee tot stand komt, niet aan de persoon die tijdens het gesprek abonnee wordt.'

Pretium in Radar

Door de jaren heen heeft Radar zowel op televisie als op de website meerdere malen aandacht besteed aan Pretium.

Bron: ANP / NU.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant