toggle menu

Commissie wil cursus voor aanstaande ouders

Commissie wil cursus voor aanstaande ouders

Aanstaande ouders moeten via cursussen beter voorbereid worden op hun leven met een baby. Deze cursussen moeten vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat adviseert het Platform Scheiden zonder Schade, een speciale commissie onder leiding van oud-minister André Rouvoet aan het kabinet, schrijft De Telegraaf.

Naast de zogenoemde ouderschapsgym oppert het platform ook andere instrumenten om vechtscheidingen te voorkomen zoals ’een geboortecontract’ en gezinsadvocaten.

Nederlandse ouders in spe krijgen momenteel ondersteuning bij de bevalling en ze krijgen tips over de fysieke zorg voor een baby, maar op het ouderschap zelf worden ze niet goed voorbereid. Als ouders beter weten wat ze te wachten staat, is er minder kans op scheidingen, denkt de commissie.

Ook begeleiding voor scheidende ouders

Om te voorkomen dat kinderen schade oplopen door scheiding van hun ouders, zijn er veel meer maatregelen nodig. Voor (aanstaande) ouders moet bijvoorbeeld relatietherapie toegankelijker, dus betaalbaarder worden. En als het toch tot een scheiding komt, zou een speciaal gemeenteloket voor scheidingen hulp kunnen bieden.

Dat zijn enkele adviezen van het Platform Scheiden zonder Schade aan het kabinet. De commissie wordt geleid door oud-minister André Rouvoet van de ChristenUnie. Het Platform stelt dat het al kan helpen als paren beter worden voorbereid op het ouderschap. En bij een scheiding moet er veel meer begeleiding komen voor de kinderen.

Het Platform wijst erop dat per jaar ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan. Ongeveer 16.000 kinderen hebben ernstige last van de gevolgen van de scheiding. In sommige wijken heeft 50 procent van de kinderen een van de ouders zien vertrekken.

Radar Radio besteedde eerder aandacht aan moeilijke situaties voor scheidende ouders en hoe zij dit het beste aan kunnen pakken:

Tips: hoe ga je op een goede manier uit elkaar?

Zorg.nu besteedde eerder ook aandacht aan scheidingen. Elk jaar scheiden er ongeveer 35.000 mensen, 20% van die scheidingen zijn vechtscheidingen. Die vaak erg vervelend zijn voor het kind:

Zorg.nu vechtscheidingen

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant