toggle menu

Compensatie bij stroomstoringen hoger

Compensatie bij stroomstoringen hoger

Regionale netbeheerders hebben vorig jaar 13,3 miljoen euro compensatievergoedingen betaald aan consumenten en bedrijven die door een langdurige stroom- of gasstoring zijn getroffen. In 2011 ging het nog om een bedrag van 9,5 miljoen euro. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

In veruit de meeste gevallen ging het om stroomstoringen. Het grootste deel van het totale compensatiebedrag werd betaald aan bedrijven. Huishoudens kregen in totaal circa 1,5 miljoen euro uitgekeerd. Een huishouden krijgt 35 euro voor een onderbreking die langer dan 4 uur duurt.

Consumenten en bedrijven zaten gemiddeld 26 minuten zonder elektriciteit door storingen in de netten van de regionale beheerders. In 2011 was stroomuitval gemiddeld rond de 21 minuten.

De langste storing van 2012 was er een van meer dan 24 uur in het elektriciteitsnet van Stedin in delen van Nieuwegein als gevolg van blikseminslag.

De toezichthouder constateert een stijgende trend in de gemiddelde onderbrekingsduur in de regionale gastransportnetten. Het landelijke gemiddelde ging van circa 72 minuten in 2008 naar 154 minuten vorig jaar.

Een op de vijf storingen in de gastransport- elektriciteitsnetten heeft een onbekende oorzaak.

Bron: ANP

Ook interessant